Bitcoin
BitcoinBTC
53234 €Viimeisin hinta
1.00 %Muutos 24H
1.003.052.654.129 €Markkinaarvo
26.443.632.551 €Volyymi 24h

Bitcoin yleiskatsaus

Bitcoinin valuuttayksikkö on BTC ja se on perustettu vuonna 2009 Satoshi Nakamoton toimesta. Yhden “blockin” koko on ollut 2 MB Joulukuusta 2017 lähtien. 

Bitcoin käyttää salausalgoritminaan SHA256 -tekniikkaa ja sillä käydään kauppaa lähes kaikissa maailman pörsseissä.

Tällä sivulla on kaiken kattava tietopankki bitcoineihin liittyvistä kysymyksistä. 

Voit helposti ostaa tai myydä bitcoineja, mutta myös lukea hieman historiasta sekä bitcoinien risuista ja ruusuista.

Bitcoin on maailman ylivoimaisesti tunnetuin kryptovaluutta, jonka arvo on noussut raketinlailla viimeisten vuosien aikana. Bitcoinin suosiota on kasvattanut entisestään uskon horjuminen perinteiseen pankkijärjestelmään, jonka ulkopuolella Bitcoin operoi.

Monet perinteiset sijoitusyhtiöt ja pankkiiriliikkeet ovat tehneet ennusteita virtuaalivaluuttojen tulevaisuudelle ja muunmuassa Bitcoinin arvoa on ennustettu nousevaksi jopa yli 100 000 dollariin lähivuosien aikana.

Tunnettuja Bitcoiniin sijoittaneita ja uskovia ihmisiä ovat muunmuassa Stanley Druckenmiller, Michael Saylor ja Paul Tudor Jones, ei suinkaan Herlin.

Mikä on Bitcoin?

Bitcoin on maailman tunnetuin virtuaalivaluutta, mutta sen lisäksi yksi ensimmäisistä. Ajan kuluessa bitcoinit ovat luoneet lukuisia bitcoin-miljonäärejä myös Suomessa.

Kryptovaluuttojen merkittävä potentiaali ja volatiliteetti tekee niistä maailman suosituimpia sijoituskohteita tällä hetkellä.

Vaikka Bitcoin voi tuntua melko vanhalta virtuaalivaluutalta verrattuna markkinoiden uusimpiin, sitä kuitenkin päivitetään jatkuvasti.

Viimeisin SegWit-nimellä kulkeva päivitys tehtiin vuonna 2017, jonka mukana Bitcoin-verkon kapasiteetti parani ja samalla sen toimintaa muutettiin entistä tehokkaammin tukemaan valuutalla tapahtuvia transaktioita.

Bitcoin on paras kryptovaluutta maksamiseen

Muihin kryptovaluuttoihin bitcoin tekee selkeän eron kyvyssään hoitaa erilaisia maksutapahtumia. Bitcoin on parhaiten tunnistettu ja parhaiten toimiva virtuaalivaluutta, mitä tulee asioiden ostamiseen ja myymiseen.

Voit esimerkiksi ostaa Teslan, lomamatkan, varata hotelleja tai tehdä muita nettiostoksia maksaessasi Bitcoineilla.

Muiden kryptovaluuttojen kyky toimia maksutapana on huomattavasti heikompi.

Miten Bitcoin toimii?

Bitcoin käyttää täysin omaa lohkoketjuteknologiaa, joka poikkeaa kaikin puolin esimerkiksi Ethereumista.

Bitcoinin lohkoketjut ovat ketjuun liitettyjä lohkoja, jotka sisältävät listan käyttäjien tekemistä transaktioista (louhintoja, ostoja, myyntejä). 

Nämä transaktiot vahvistavat jokaisen lohkoketjun toimenpiteen, joka tekee bitcoineista turvallisia ja niiden avulla huijaaminen tai hakkerointi on lähes mahdotonta.

Toisin sanoen, bitcoinien idea on tehokkaasti laadittu hajautus, eli informaatio koko lohkoketjussa syntyy murusista. Kaikkea tietoa ei ole koottu yhteen tietokantaan.

Mistä bitcoineja saa?

Bitcoineja voi olla maailmassa enimmillään 21 miljoonaa kappaletta. Raja on asetettu jo vuonna 2009, kun koko valuutta on laadittu.

Eli teoriassa, bitcoinit ovat jopa vakaampi valuutta kuin perinteiset valtion käyttämät valuutat, joita on mahdollista “tulostaa” lisää.

Bitcoineja on mahdollista saada vain kahdella tavalla:

  • Joko louhimalla, käyttäen tietokoneen komponentteja ja tehokasta yhteyttä apunaan
  • Ostamalla verkossa olevilta kauppapaikoilta, kuten esimerkiksi sivustomme avulla.
 

Seuraavassa osiossa käymme tarkemmin läpi, miten nämä toimenpiteet oikein tehdään.

Bitcoinin louhiminen

Bitcoinien louhiminen ei enää ole kannattavaa Suomessa, sillä sen vaatimat tehot ja sähkökulut ovat aivan omaa luokkaansa.

Louhiminen tapahtuu joko käyttämällä tietokoneen omia komponentteja (prosessori tai näytönohjain) suorittamaan vaikeita matemaattisia yhtälöitä, selvittääkseen mikä palanen tulee seuraavaksi.

Kun yhtälöön löytyy ratkaisu, palkitaan louhija bitcoin osuudella.

Jos olet kiinnostunut louhimisesta eivätkä tietokoneen rikkoutuminen tai sähkökulut haittaa, voit aloittaa louhinnan lataamalla siihen tarkoitettuja ohjelmistoja ja hankkia niin sanotun mining rigin eli louhintaa varten rakennetun tietokoneen.

Vaihtoehtoisesti voit myös käyttää nykyään suosittua louhinta muotoa – pilvi louhintaa eli cloud miningia. Siinä on kyse palvelintilan vuokraamisesta toiselta puolelta maailmaa, jossa sähkö on edullisempaa.

Maksat ennakkoon ilmoitetun hinnaston mukaista sopimusmaksua, joka oikeuttaa sinut louhimaan heidän palvelimillaan.

Kannattaa käyttää myös verkosta löytyviä laskureita, potentiaalisten tuottojen ja kulujen selvittämiseen.

Bitcoinin ostaminen

Bitcoinin ostaminen tapahtuu verkossa samalla tavalla kuin minkä tahansa muun sijoitustuotteen ostaminen. 

Ensin sinun tulee valita sopiva kauppapaikka: sivuillamme on esitelty yli 100 erilaista luotettavaa ja tunnettua markkina-alustaa, josta voi ostaa Bitcoineja.

Koska Bitcoin on digitaalinen valuutta on sen turvallinen säilyttäminen tärkeää. 

Monet suosittelemamme kaupankäyntialustat mahdollistavat kryptovaluuttojen säilyttämisen, mutta jos haluat lisäturvallisuutta, voit hankkia itsellesi krypto-lompakon, joko fyysisen tai digitaalisen.

Vaikka voit ostaa kryptovaluuttoja myös toisilta henkilöiltä, suosittelemme silti kaupankäyntialustaa. 

Kuluttajien keskinäisessä kaupassa on aina riskejä ja valitettavasti laki ei suojele merkittävästi kryptovaluutoilla tehtyjä rikoksia.

Voit myös muuttaa käteistä bitcoineiksi siihen tarkoitettujen käteisautomaattien avulla. Pelkästään Yhdysvalloissa on yli 7000 bitcoin automaattia, jotka toimivat Otto-automaatin tavoin.

Sinun ei tarvitsee ostaa (1) kpl kerrallaan, voit ostaa vaikka 100 eurolla mikäli niin haluat. Näin saat yhden kolikon murto-osia, jotka merkitään desimaalien tarkkuudella.

Harmi, ettet ollut ajoissa liikenteessä

Ne onnekkaat, jotka jo vuonna 2009 uskoivat bitcoinin nousuun tekivät itsestään rikkaita. Vuonna 2009 bitcoinien hinta mitattiin vain muutamissa senteissä, kun esimerkiksi tällä hetkellä 9/2021 yhden bitcoinin arvo on noin 40 000 euroa, jossa se on ollut jo alkuvuodesta.

Miten Bitcoin syntyi? (historia)

Bitcoin eli lyhenteenä BTC tai BTX katsotaan syntyneen vuonna 2009, lohkoketjuteknologian kehittymisen seurauksena. 

Aluksi Bitcoinia pystyttiin louhimaan runsaasti kotikoneilla ja epätehokkailla järjestelmillä, joilla ratkottiin monimutkaisia matemaattisia yhdistelmiä.

Vuosien kuluessa algoritmin selvittäminen on kuitenkin vaikeutunut ja nykyään on lähes mahdotonta ansaita edes murto-osaa kolikosta ilman, että tekisit kotikoneellasi tappiota sähkölaskujen ja koneenhuoltokustannusten noustessa aivan uusiin sfääreihin.

Satoshi Nakamoto kehitti tuohon aikaan vastauksen maksutapojen monipuolistamiseen. Hetki oli juuri oikea, sillä maailmaa oli ravistellut juuri vahva finanssikriisi vuosina 2008 – 2009.

Tämä tarkoitti sitä, että moni ihminen oli menettänyt uskonsa perinteiseen pankkijärjestelmään, joka on kerta toisensa jälkeen osoittautunut heikoksi.

Sen sijaan kryptovaluuttojen tulevaisuus näyttää lupavalta. Virtuaalivaluuttojen arvonmääritys on huomattavasti helpompi kuin tavallisilla valuutoilla, mutta silti molemmat ovat loppujen lopuksi uskon järjestelmiä.

Bitcoineihin sijoittaminen - onko se kannattavaa?

Kryptovaluutta sijoittajat jahtaavat adrenaliinia ja korkeita tuottoja. Näiden toiveiden toteuttamisessa virtuaalivaluutat ovat onnistuneet erinomaisesti.

Mikään muu sijoituskohde maailmassa ei ole tuottanut yhtä paljon sijoittajilleen yhtä lyhyessä ajassa kuin bitcoinit.

Olemme myös nähneet miten teknologian kehitys on jatkuvasti ajautunut enemmän kohti täysivaltaista digitaalisuutta, jossa myös virtuaaliset / digitaaliset maksutavat näyttelevät merkittävää roolia.

Bitcoin on myös alusta asti toiminut kryptovaluuttojen lippulaivana, sillä se on ensimmäinen koskaan luotu ja käyttöönotettu virtuaalivaluutta.

Kuten kaikissa sijoituskohteissa myös bitcoineissa on huonoja ja hyviä puolia:

Hyviä puolia ovat:

  • Turvallinen ja luotettava maksutapa, jonka palkkiot ovat älyttömän alhaiset
  • Potentiaali valtavaan kasvuun, kun kaikki kolikot kohta louhittu
  • Vaihtoehto perinteiselle pankkijärjestelmälle
 

Huonoja puolia ovat:

  • Hinnat voivat heilahdella uskomattoman paljon
  • Käyttöä on toistaiseksi rajoitettu, eli ei toimi maksutapana kaikkialla
  • EU-alueella kryptovaluutat ovat täysin sääntelemättömiä lain suhteen

 

Meillä itsellämme on tälläkin hetkellä suuri sijoitus kiinni juurikin bitcoineissa. Uskomme, että tulevaisuudessa se tulee määräämään digitaalisten valuuttojen suunnan.

Myös Elon Musk ja hänen Tesla yhtiönsä uskoivat tähän, kun hyväksyivät BTC:t maksutapana.

BTC lyhyesti

Bitcoin on maailman ensimmäinen käyttöön otettu kryptovaluutta.

Yhden Bitcoinin arvo on kymmeniä tuhansia euroja.

Se on suurin vaihdettu kryptovaluutta koko maailmassa.

Myös monet isot yritykset ovat hyväksyneet juuri Bitcoinin käytön maksuvaihtoehtona.

Bitcoin somessa:

Osta ja käy kauppaa kryptovaluutoilla turvallisesti Osta suosituimpia ja uusimpia kryptovaluuttoja alhaisilla kuluilla.
Osta kryptoja täältä * Pääomasi voi olla vaarassa. Muita maksuja voidaan soveltaa.